Kommunara /2 μέρες Αλληλεγγύης στην Κατάληψη Στέγης Μεταναστών-στριών Ορφανοτροφείο

Tην Τρίτη 02.02 στις 5.30 το απόγευμα το αυτοδιαχειριζόμενο εργαστήρι παρασκευής μπύρας "κομμουνάρα" θα βρίσκεται στη διασταύρωση Ερμού - Μεταμορφώσεως με λίγες μπύρες αλλά πολλά κείμενα.

[και την πέμπτη το βράδυ ολοκληρώνουμε τη γύρα μας από τους αυτοργανωμένους χώρους της πόλης με μπαρ στην κατάληψη Ματσάγγου]
 
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στην κατάληψη στέγης μεταναστών/ριών στο παλιό Ορφανοτροφείο (Θεσσαλονίκη)

 

 

Σε μια περίοδο που έχουμε δει κράτη, εκκλησίες, ποδοσφαιρικές ομάδες-εταιρείες να είναι «αλληλέγγυες» στους πρόσφυγες-μετανάστες, θεωρούμε ότι η μοδοποίηση της αλληλεγγύης είναι όχι απλά μακριά από εμάς, αλλά και εχθρική.
Από τη μία πλευρά έχουμε τις σιχαμένες λογικές των ΜΜΕ που θα κάνουν casting ακόμη και για πτώματα που γράφουν καλά στο φακό και κινούν το θυμικό, ακόμη και αυτών που θεωρούν τους πρόσφυγες-μετανάστες σκουπίδια. Τις ΜΚΟ που κεφαλαιοποιούν την απελπισία και εξαντλούν την αλληλεγγύη τους προβάλλοντας τις φωτογραφίες τους κρατώντας χαμογελαστά παιδιά. Τις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις όπου παρουσιάζονται οι δακρύβρεχτες ιστορίες προσφύγων που τα κατάφεραν, ώστε να τονίσουν με την εστίαση στην «εξαίρεση», τη διαφορά των τριτοκοσμικών υπάνθρωπων από τους ανθρωπιστές δυτικούς. Και τέλος, τους μαραθώνιους αγάπης που εξασφαλίζουν τον ήσυχο ύπνο των οργανωτών τους και κουκουλώνουν τη συνενοχή στη δημιουργία πολέμων εκτός αλλά και στρατοπέδων συγκέντρωσης εντός των τειχών.
Οι πρακτικές τους, βέβαια, δεν είναι καθόλου απολίτικες, όπως ορισμένοι διατείνονται. Έχουν συγκεκριμένο ιδεολογικό και πολιτικό σκοπό να ενσωματώσουν στην υφιστάμενη κοινωνία, άτομα ή ομάδες, που αν αφεθούν στην τύχη τους, μπορεί να καταστούν «ανεξέλεγκτοι» και άρα «επικίνδυνοι» για ολόκληρη την κοινωνία - και κατά συνέπεια, για τους ίδιους τους «ανθρωπιστές».
Ξέρουμε ότι μόλις παρθούν τα κονδύλια οι φακοί των μηχανών θα κλείσουν. Ότι μόλις καλυφθεί ο αριθμός των απαραίτητων, για ένα «αναπτυγμένο» κράτος εργατικών χεριών, η αλληλεγγύη τους θα καλυφθεί από καινούρια μεγαλύτερα τείχη. Ότι μακριά από τα μάτια όλων, οι πραίτορες αναλαμβάνουν τη συμμόρφωση των αχάριστων προσφύγων-μεταναστών που μπλοκάρουν τις γραμμές των τρένων και τους προσφέρουν ανθρωπισμό σε κέντρα κράτησης. Ότι με φράχτες στον Έβρο και ανάληψη δράσης από τη frontex, το Αιγαίο θα ρηχαίνει…
Expressio unius est exclusio alterius. Αυτή η «αλληλεγγύη» τους, μας βρίσκει απέναντι. Γνωρίζουμε καλά πως δεν πονάμε το ίδιο, πως οι αγώνες μας δεν είναι ίδιοι, πως δεν ζούμε τις ίδιες ζωές με τους πρόσφυγες-μετανάστες, πως είμαστε τυχεροί γιατί έτυχε να γεννηθούμε από αυτή την πλευρά του φρουρίου. Η δική μας αλληλεγγύη σε όσους καταδιώκονται είναι αυτονόητη. Σε ένα κόσμο αφεντικών είμαστε ξένοι και επιλέγουμε να σταθούμε δίπλα σε αυτοοργανωμένες δομές (που δεν έχουν σχέση με κράτος, εκκλησία, ΜΚΟ, τοπικές αρχές και «εθελοντικές» ομάδες) και μορφές για τον κοινό αγώνα ντόπιων-μεταναστών. 
Ακολουθεί απόσπασμα από κείμενο της συνέλευσης της κατάληψης στέγης μεταναστών: “Η αλληλεγγύη μας να γκρεμίσει σύνορα, φράχτες, στρατόπεδα συγκέντρωσης Στις 5 Δεκέμβρη καταλάβαμε το παλιό ορφανοτροφείο στην Άνω Τούμπα, ένα χώρο που αποτελεί κομμάτι της κινηματικής παρακαταθήκης της πόλης. Στόχος μας να δημιουργηθεί άλλη μια αυτοοργανωμένη δομή που θα καλύπτει στεγαστικές αλλά και υλικές ανάγκες των μεταναστών, χτίζοντας εντός της και ένα δίκτυο ιατρικής και νομικής υποστήριξης. Την Τρίτη 08/12 οι τραγόπαπες του Άνθιμου θυμήθηκαν την από καιρό εγκαταλελειμμένη περιουσία τους προφαινόμενοι την ανάγκη αξιοποίησης του κτηρίου κι απείλησαν με εκκένωση. Η αλληλεγγύη μας δομεί την αντίσταση απέναντι στην εξουσία, που στήνει σύνορα, φράχτες και στρατόπεδα συγκέντρωσης χαρακώνοντας την ανθρωπότητα, εντείνοντας τους διαχωρισμούς, θανατώ-νοντας τους πλεονάζοντες. Ο αγώνας για αξιοπρέπεια περνάει και μέσα από τον αγώνα για τους μετανάστες. Καλούμε όλο τον κόσμο να συνταχθεί μαζί μας ενάντια στην αυθαιρεσία και τον ολοκληρωτισμό κράτους και αφεντικών. Χαρτιά κι ελεύθερη μετακίνηση σε όλες/ους. Αλληλεγγύη στους/στις μετανάστες/στριες. Κατάληψη στέγασης μεταναστών (παλιό Ορφανοτροφείο)”
 
Η αλληλεγγύη είναι η τρυφερότητα της επαναστατικής ανατροπής
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
Αυτοδιαχειριζόμενο εργαστήρι παρασκευής μπύρας "Kommunara"
Mail επικοινωνίας: kommunara@hushmail.com