Οι κοινωνικές εξεγέρσεις δεν χωράνε σε δικαστικές αίθουσες

  Την Τετάρτη 5 Φλεβάρη, στο Κακουργιοδικείο της Λάρισας, δικάζονται τέσσερις σύντροφοι με κατηγορίες που αναφέρονται σε γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008, του πλατύτερου, μαζικότερου, πανελλαδικού ξεσηκωμού από τη μεταπολίτευση και μετά που πυροδοτήθηκε από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό.

 

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι δεν συνελήφθησαν τις μέρες της κινηματικής έντασης, αλλά το κατηγορητήριο απαγγέλθηκε εναντίον τους αρκετούς μήνες αργότερα, στη βάση «στοιχείων» που προέκυψαν στη συνέχεια.

Τον Δεκέμβρη του 2008, ως Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα υπερασπιστήκαμε πολιτικά και άνευ όρων τον ξεσηκωμό ενάντια στην κυβέρνηση, τους πλούσιους και την αστυνομία, συμμετείχαμε κινηματικά στην έκφραση της λαϊκής οργής στην πόλη μας και χαιρετίσαμε δημόσια τις πανελλαδικά δεκάδες επιθέσεις διαδηλωτών σε τράπεζες και μαθητών σε αστυνομικά τμήματα. Σήμερα, που η κοινωνική εξέγερση ενάντια στο πολιτικό σύστημα και το προσωπικό του που εφαρμόζει τις απεχθείς αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, η πολιτική υπεράσπιση του Δεκέμβρη και των συντρόφων που ποινικά διώκονται είναι για μας αυτονόητη.

Επειδή για μας οι κοινωνικές εξεγέρσεις των οργισμένων από την κρατική τρομοκρατία και καταστολή δεν χωράνε στις δικαστικές αίθουσες, δεν μπορεί να οδηγούνται στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Επειδή για μας οι κοινωνικοί αγώνες των απελπισμένων από την ανέχεια και τη φτωχοποίηση δεν μπορεί να ποινικοποιούνται, δεν μπορεί να εξετάζονται ως νόμιμοι ή παράνομοι, γιατί απλά είναι δίκαιοι.

Επειδή για μας -αλλά και κυρίως για τα ίδια τα κινήματα για να μπορούν να εμπνέουν, να εμψυχώνουν και να συσπειρώνουν- οι κοινωνικοί αγωνιστές δεν μπορεί να μένουν μόνοι τους όταν σύρονται στα δικαστήρια.

Ως Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους τέσσερις διωκόμενους συντρόφους και καλούμε όλους και όλες που αναγνωρίζουν τον Δεκέμβρη του 2008 ως τον σπουδαιότερο κοινωνικό ξεσηκωμό της μεταπολίτευσης, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία την Τρίτη 4 Φλεβάρη στις 7.00μμ στην πλ. Αγ. Νικολάου στο Βόλο, καθώς και σε συγκέντρωση αλληλεγγύης την Τετάρτη 5 Φλεβάρη στις 9.00πμ στα δικαστήρια στη Λάρισα.

Βόλος, 2/2/2014