Καραβάνι αλληλεγγύης και ενημέρωσης κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική

Συμπαράσταση στους κατοίκους της που αγωνίζονται

για το περιβάλλον και τη δημοκρατία

Εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (αίθουσα Κορδάτος)

την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στις 11.00 π.μ.

 

Εδώ υπάρχει ηχογραφημένη η συζήτηση-ομιλία της εκδήλωσης (68 min)

 

Ο αγώνας κατά των εξορύξεων χρυσού στη Χαλκιδική έχει από καιρό

κλιμακωθεί σε αγώνα για τη δημοκρατία και για τη διεκδίκηση

της περιοχής από τους κατοίκους της στους οποίους ανήκει.

Δηλαδή σε αγώνα για το αυτονόητο, που δεν είναι πια εξασφαλισμένο.

Η προσπάθεια της εταιρείας και της κυβέρνησης να επιβληθούν στην περιοχή με αυταρχικές και βίαιες μεθόδους, που έφτασαν ως και τη δίωξη για ηθική αυτουργία γνωστών ενεργών πολιτών του κινήματος κατά των μεταλλείων, αλλά και στην πρόσφατη κατηγορία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, που βασίζεται στη θεωρία των δύο άκρων, αποτελεί ευθεία επίθεση κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων της κοινωνίας, του δικαιώματος στη διαμαρτυρία και το συλλογικό αγώνα. Αποτελεί ξεκάθαρη απόπειρα φίμωσης και τρομοκράτησης της τοπικής κοινωνίας για κάμψη των αντιστάσεων απέναντι στο καταστροφικό έργο κυβέρνησης και εταιρείας, κάτι που γίνεται μεθοδευμένα και με τη συμβολή της ΕΛΑΣ, που ως τώρα έδειχνε να ενεργεί ως ιδιωτική εταιρεία φύλαξης της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

Παρόλα αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής -και όχι μόνο- συνεχίζει να τάσσεται ξεκάθαρα κατά της εξόρυξης χρυσού και να υπερασπίζεται το δικαίωμά της να έχει λόγο στη χάραξη πολιτικής για την ανάπτυξη της περιοχής και την υποχρέωσή της να υπερασπίζεται το μέλλον και τη βιωσιμότητα του τόπου της. Με βαθιά πίστη για το δίκιο τους και γνώση για την καταστροφή που θα επιφέρει η επένδυση, οι κάτοικοι της περιοχής χρόνια τώρα διαμαρτύρονται ειρηνικά μέσα από πορείες, συλλαλητήρια και ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Αθήνα και αλλού. Και από όπου περνάνε το κίνημα κατά των μεταλλείων γιγαντώνει.

Έτσι, ήρθε η ώρα του Καραβανιού σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Κατερίνη, Λάρισα, Βόλος, Λαμία, Αθήνα) όπου θα σταματήσουν για να αναδείξουν το θέμα και να δείξουν την αλληλεγγύη τους σε αντίστοιχα προβλήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες των πόλεων αυτών. Κάτοικοι, λοιπόν, της Χαλκιδικής θα βρίσκονται στο Βόλο την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και σε συνεργασία με φορείς της πόλης θα προσπαθήσουν να ευαισθητοποιήσουν τους κατοίκους του Βόλου σχετικά με το θέμα των μεταλλείων χρυσού και παράλληλα να συμβάλλουν στην ανάδειξη ενός τοπικού θέματος, αυτού της διαχείρισης των νερών του Πηλίου. Η κεντρική εκδήλωση για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Κορδάτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην παραλία του Βόλου, στις 11.00 π.μ.

Η ενημέρωση οδηγεί στη δράση και το ταξίδι στην αλληλεγγύη.

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ληστρική και με βία επιβαλλόμενη εκμετάλλευση των φυσικών αγαθών όπως το νερό, οι σπόροι, το έδαφος και το υπέδαφος, τα δάση και το περιβάλλον, υποβαθμίζει τη ζωή των τοπικών κοινωνιών και νομιμοποιεί τους κοινωνικούς αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, των κατοίκων του Πηλίου και του Βόλου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, αλλά και όλων όσοι αντιστέκονται σθεναρά στους σχεδιασμούς των εταιριών, των επιχειρηματιών και του κράτους για να υπερασπιστούν το περιβάλλον, την αυτονομία τους, τη ζωή τους.
Η ιδιωτικοποίηση των φυσικών αγαθών είναι προ των πυλών. Τα νερά και η διαχείρισή τους «πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας». Ο αγώνας των κατοίκων του Πηλίου και του Βόλου για το νερό είναι αγώνας για τη ζωή τους. Οι χρυσοθήρες των βουνών μας και της ζωής μας δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία μας.
Ο αγώνας των πολιτών της Χαλκιδικής δείχνει το δρόμο της αντίστασης και εκπληρώνει τις προσδοκίες μας για την επόμενη μέρα. Η αντίσταση σε μια αδυσώπητη προσπάθεια επικυριαρχίας, η πρόταξη των αναφαίρετων δικαιωμάτων για αυτοδιάθεση, δημοκρατία και ποιότητα ζωής και η απομυθοποίηση της «ελεύθερης» αγοράς, είναι το ζητούμενο αυτού του αγώνα. Η προσπάθεια της εταιρείας και της κυβέρνησης να επιβληθούν στην περιοχή με αυταρχικές και βίαιες μεθόδους, που έφτασαν ως και τη δίωξη για ηθική αυτουργία γνωστών ενεργών πολιτών του κινήματος κατά των μεταλλείων, αλλά και στην πρόσφατη κατηγορία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, αποτελεί ευθεία επίθεση κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων της κοινωνίας, του δικαιώματος στη διαμαρτυρία και το συλλογικό αγώνα.
Όλοι οι πολίτες αυτού του τόπου ας ενωθούμε ενάντια στην καταστολή και την υποβάθμιση της ζωής μας δένοντας τα κινήματα του χρυσού, των νερών κι όλες τις φωνές αντίστασης και δημιουργίας. Την Κυριακή 24 / 11, στις 11:00 θα συναντηθούμε με κατοίκους της Χαλκιδικής στο πλαίσιο του Καραβανιού αλληλεγγύης και ενημέρωσης κατά της εξόρυξης χρυσού, στο αμφιθέατρο Κορδάτου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί τους ουσιαστικούς τρόπους αλληλεγγύης και αμοιβαίας στήριξης.


Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό

 

Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά από το radioparasita.org

ΣυνημμένοΜέγεθος
SOSHalkidiki.pdf1.08 MB