Σταγιάτες Πηλίου-Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ, 10-12 Μαΐου

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ

Σταγιάτες 10-12 Μαΐου 2013

Στο πλαίσιο της Γιορτής Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ θα γίνουν δύο πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Η πρώτη την Παρασκευή 10 Μαΐου, στις 7:30 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών με θέμα: «Σπόροι, νομοθεσία και τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη». Ο Κώστας Κουτής από τον Αιγίλοπα θα αναλύσει τον προτεινόμενο νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την εμπορία σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού, ο οποίος έχει κυρίως τρεις μεγάλες αρνητικές επιδράσεις στη βιοποικιλότητα, τη γεωργία και την καθημερινή ζωή των πολιτών της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα: Περιορίζει σημαντικά την υπάρχουσα γεωργική βιοποικιλότητα και ειδικά τις παραδοσιακές ποικιλίες. Επιδρά αρνητικά και περιοριστικά στα δικαιώματα και την ελευθερία των γεωργών και των καταναλωτών. Έχει σαν σκοπό την επιβολή των συμφερόντων της βιομηχανίας σπόρων και το χημικό, εντατικό μοντέλο γεωργίας. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η δεύτερη συζήτηση θα γίνει το Σάββατο 11 Μαΐου, στις 7:30 το βράδυ, στην πλατεία Σταγιατών (σε περίπτωση βροχής στο Δημοτικό Σχολείο) με θέμα: «Κοινωνικοί αγώνες και φυσικά αγαθά: χρυσός, νερό, σπόροι». Στη συζήτηση θα συμμετέχουν μέλη της Επιτροπής αγώνα Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής και της Πρωτοβουλίας ενάντια στις βλαπτικότητες για να μας μεταφέρουν το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη ΒΑ Χαλκιδική. Επίσης μέλη της Κίνησης πολιτών Πηλίου και Βόλου για το νερό θα ενημερώσουν για τις δραστηριότητες της Κίνησης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Τέλος μέλη του Αιγίλοπα – Δικτύου για τη βιοποικιλότητα και οικολογία στη γεωργία θα αναφερθούν στους εντός και εκτός συνόρων αγώνες για την προστασία των παραδοσιακών ποικιλιών.

Είναι σημαντικό για μας να δέσουμε τον αγώνα μας εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού και της πολιτικής των χαρατσιών από την ΔΕΥΑΜΒ και τη δημοτική αρχή στα χωριά και την πόλη, με τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής για το ξεπούλημα του φυσικού πλούτου της περιοχής και την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά και με τον αγώνα των αγροτών σε παγκόσμιο επίπεδο για την προστασία των παραδοσιακών σπόρων. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Στη Γιορτή θα συμμετέχουν:

Οικοπαραγωγοί και βιοκαλλιεργητές της περιοχής

Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών Δήμου Βόλου

Εργαστήρι κατασκευής κοσμήματος ΑΡΓΩ

Ανθοκομικός Συνεταιρισμός Ηλιοτρόπια

Άνωση – Εθελοντές Βόλου

Βιβλιοπωλείο Χάρτα

Όλες οι εκδηλώσεις και τα εργαστήρια του προγράμματος θα γίνουν κανονικά, ακόμη και σε περίπτωση βροχής, γιατί έχει προβλεφθεί στεγασμένοος χώρος για την πραγματοποίησή τους.

Α.Π.Ο.Δράσης και Αιγίλοπας