Ιδιωτικοποίηση νερού στη Θεσσαλία - Discov(air) 11/04/2024

Τον Σεπτέμβριο του 2023, οι κακοκαιρίες Ντάνιελ & Ελίας πνίγουν τον κάμπο. Η ζωή των κατοίκων ανατρέπεται σε μερικές ώρες.

Τον Οκτώβριο του 2023, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοινώνει ότι χρηματοδοτεί μελέτη για την ανάκαμψη του Θεσσαλικού κάμπου. Ανάδοχος της μελέτης είναι «εξειδικευμένη εταιρεία του εξωτερικού, επιλεγείσα από την ελληνική κυβέρνηση».

Από την κυβέρνηση επιλέγεται η ολλανδική εταιρεία HVA, στην οποία έχουν δραστηριοποιηθεί στελέχη συνδεδεμένα με την κυβέρνηση: - Ο νυν CEO της έχει διατελέσει σύμβουλος στην κυβέρνηση Σαμαρά, - Ο νυν διευθυντής του Υπερταμείου έχει διατελέσει εκτελεστικός αντιπρόεδρος της.

Η μελέτη εστιάζει στην προσπάθεια αποκατάστασης στηριγμένη σε ακριβά έργα, ταμιευτήρες, 23 φράγματα. Για την στελέχωση του φορέα προβλέπονται ανταγωνιστικές αμοιβές, με συνολικό μπάτζετ 3 εκατ. ευρώ, που θα προσελκύσουν κορυφαίους μάνατζερς της αγοράς.

 

Στο master plan της HVA (Μάρτιος 2024) προτείνεται η δημιουργία ιδιωτικού φορέα που θα αναλάβει να συντονίσει και εφαρμόσει τον σχεδιασμό για την ανάκαμψη του Θεσσαλικού κάμπου. Εξέλιξη που -όπως φαίνεται- οδηγεί και στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης υδάτων.

Εντύπωση επίσης προκαλεί η επιμέλεια της HVA να ανασύρει από το χρονοντούλαπο το μεγάλο, κατασκευαστικό έργο της εκτροπής του Αχελώου. Λέει επίσης τη σκληρή αλήθεια στους ανθρώπους της Θεσσαλίας μέσα από τα λόγια της… Μάργκαρετ Θάτσερ.

Λιγότερο από ένα μήνα μετά, το προηγούμενο Σάββατο, η κυβέρνηση εμφανίζει σχέδιο νόμου που δρομολογεί την ίδρυση ιδιωτικού οργανισμού που θα αναλάβει τα νερά της Θεσσαλίας. Η Θεοδότα Νάντσου, Υπεύθυνη Πολιτικής της WWF, θα σχολιάσει την εξέλιξη με έντονα δεικτικό τρόπο.

 

 

 

πηγή: wearesolomon.com