Ανεξάρτητη Ταξική Συγκέντρωση, Παρασκευή 1 Μαίου 2020, άγαλμα ηρώων (παραλία Βόλου), 19:00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εργατική Πρωτομαγιά Ανεξάρτητη Ταξική Συγκέντρωση

Ανεξάρτητη Ταξική Συγκέντρωση 1/5, άγαλμα ηρώων (παραλία Βόλου), 19:00

Τα δικαιώματα μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα!!

Υγεία--τροφή-στέγη για όλους και όλες.

Η κοινωνική ταξική αλληλεγγύη θα νικήσει.

Αγώνας μέχρι τέλους για γη και ελευθερία!!!

Κείμενο για Εργατική πρωτομαγιά

Δύο μήνες τώρα μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, μέσα στην αγωνιώδη προσπάθεια της κοινωνικής πλειοψηφίας να επιβιώσει και να ερμηνεύσει την πραγματικότητα, ξεδιπλώνονται τα πλέον απάνθρωπά σχέδια ενός συστήματος που είναι συνυφασμένο με την κερδοφορία και την εκμετάλλευση. Όχι, μπροστά στον κίνδυνο υπονόμευσης της δημόσιας υγείας δε σταθήκαμε όλοι ίσοι και δε δώσαμε τη μάχη από το ίδιο μετερίζι και με τον ίδιο σκοπό. Όχι, η πανδημία δεν επιβεβαίωσε την ανάγκη της «εθνικής ενότητας», αλλά απέδειξε πως η ανάγκη του ταξικού αγώνα, του αγώνα ενάντια στην αστική κυριαρχία είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την εκμεταλλευόμενη πλειοψηφία.

Δύο μήνες τώρα τα εκμεταλλευτικά σχέδια του καπιταλισμού δεν κήρυξαν καμία ανακωχή, απλά διαμόρφωσαν τις συνθήκες ενός μονομερούς πολέμου ενάντια στα οικονομικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Πώς; Με τη δολοφονική πολιτική της πριμοδότησης των ιδιωτικών μονάδων υγείας τη στιγμή που δεν ξόδεψαν δεκάρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Με την ακριβοπληρωμένη επικοινωνιακή προπαγάνδα της «ατομικής ευθύνης» που στόχο έχει την ωρίμανση του κοινωνικού κανιβαλισμού και του νέου τύπου χαφιεδισμού. Με τη δρομολόγηση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέσω μιας εικονικής διαπραγμάτευσης ΕΕ και κυβέρνησης, που ξεσκεπάζει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα και των δύο. Με το αντιεργατικό πογκρόμ με απολύσεις μέσω SMS (swissportskyserv), με απολύσεις- συνδικαλιστικές διώξεις (υπηρεσία ασύλου), με απολύσεις από τους κατασκευαστικούς κολοσσούς του κεφαλαίου (ΕΛΑΚΤΩΡ) κτλ. Με εργαζόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και σε όλους τους μεγάλους χώρους παραγωγής να δουλεύουν ως αναλώσιμοι χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Με την προώθηση ενός «περιβαλλοντικού» νόμου που χαρίζει με διαδικασίες fasttrack,όλο το φυσικό πλούτο στην καταστροφική καπιταλιστική ανάπτυξή, ανοίγοντας πόρτες σε δεκάδες ανοιχτά περιβαλλοντικά μέτωπα (αιολικά, καύση σκουπιδιών κτλ). Με την προώθηση νόμου για την εκπαίδευση, που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς. Με την οικοδόμηση ενός καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης, μονίμου χρήσης, με στυλοβάτη τα σώματα ασφαλείας, τη δαιμονοποίηση του δημόσιου χώρου ως «επιβλαβή» και την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης.Σε αυτό το πλαίσιο τα χρήματα δεν φτάνουν ποτέ για τη δημόσια υγεία, αλλά αρκούσαν για την πρόσληψη 1500 αστυνομικών που θα παρέμβουν με το παραδοσιακό αντίδοτο της καταστολής και των προστίμων. Με το δολοφονικό εγκλεισμό χιλιάδων φαντάρων στις στρατιωτικές μονάδες. Με τον εγκλεισμό χιλιάδων μεταναστών στα στρατόπεδα κολαστήρια και εκατοντάδων φυλακισμένων στις φυλακές, σε μία αρρωστημένη αναβάθμιση της τυφλής ποινικοποίησης σε άδηλη θανατική ποινή .

Και αν όλα αυτά φαίνονται μακρινά και μεγάλα η τοπική εικόνα επιβεβαιώνει την κεντρική κατεύθυνση. Εν μέσω πανδημίας δήμος και περιφέρεια προωθούν τη δημιουργία του εργοστασίου SRFμε την κατάθεση της εν λόγω μελέτης. Ο δήμος Βόλου πρωτοστατεί στην αντεργατική εκστρατεία τρομοκρατώντας απλήρωτους ηθοποιούς που δούλευαν συμβασιούχοι σε υπηρεσίες του. Ως συνεχιστές της κυβερνητικής προπαγάνδας εισηγήθηκαν το κλείσιμο της παραλίας του Βόλου εναρμονιζόμενοι πλήρως με το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης». Και βέβαια έδωσαν ρεσιτάλ ρατσισμού και στοχοποίησης πληθυσμών με την προσπάθεια ενοχοποίησης των Ρομά ως «υγειονομικές βόμβες».

Όλα αυτά δεν ήρθαν ως κεραυνός εν αιθρία. Οι οικονομικοί τριγμοί του καπιταλισμού δεν είναι αποτέλεσμα της πανδημίας. Δέκα χρόνια τώρα όλα τα σφυριά χτυπάνε στην αντιμετώπιση μιας δομικής καπιταλιστικής κρίσης που αυταρχικοποιεί την πολιτική ζωή και φτωχαίνει την κοινωνική πλειοψηφία. Όσο η κρίση βαθαίνει τόσο εντείνεται η επίθεση σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής, σε κάθε ελεύθερο αγαθό, σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Ποια από τα έκτακτα μέτρα τις τελευταίας δεκαετίας ανεστάλησαν; Κανένα. Πολύ απλά γιατί το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης ήρθε για να μείνει ως θεματοφύλακας της καπιταλιστικής κυριαρχίας, της εκμετάλλευσης και της κερδοφορίας. Ήρθε για να εντάξει στο καθεστώς εξαίρεσης δικαιωμάτων μετά από τους μετανάστες, τα εκατομμύρια των φτωχών που γέννησε η καπιταλιστική κρίση και θα πολλαπλασιάσει ο συνδυασμός της με την πανδημία.

Αυτός ο μονομερής ταξικός πόλεμος δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης δεν σώζει της ζωές μας, αλλά την κερδοφορία του καπιταλισμού. Παρά το κλίμα φόβου και την κρατική τρομοκρατία οι πρώτες αγωνιστικές παρεμβάσεις των υγειονομικών, των εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων, αλλά και οι πολύμορφές δράσης αλληλεγγύης και αντιπληροφόρησης δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση ενός αγωνιζόμενου εργατικού ταξικού ρεύματος που θα ανατρέψει τους αστικούς σχεδιασμούς, σπάζοντας το κλίμα αναμονής.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η φετινή πρωτομαγιά. Η ιστορία των αγώνων της εργαζόμενης πλειοψηφίας συναντάει τη σημερινή ανάγκη ενός ολόκληρού κόσμου να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να ζήσει ελεύθερος και σε αρμονία με το περιβάλλον. Δεν κατεβαίνουμε εθιμοτυπικά στους δρόμους. Από τη δική μας σκοπιά δεν το κάναμε ποτέ εξάλλου. Από αυτή την άποψη καμία κυβέρνηση δε θα ορίσει το πλαίσιο των ταξικών αγώνων του σήμερα. Κανένας υπουργός και κανένα στέλεχος του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού δε θα φτιάξει αγωνιστικό ημερολόγιο κατά παραγγελία. Η πρωτομαγιά δεν είναι κινητή εορτή. Είναι απεργία και εργατική μάχη. Κατεβαίνουμε γιατί εκεί είναι το μοναδικό πεδίο που μπορούν να διεξαχθούν και να κερδηθούν μάχες ενάντια σε όσους μας κλέβουν τις ζωές μας. Δεν αψηφούμε τη δημόσια υγεία. Δεν μπορούμε να την υπερασπιστούμε όμως κλεισμένοι στα σπίτια μας καρτερώντας τον κορονοιό, άλλες ασθένειες ή τη φτώχια να μας χτυπήσει την πόρτα. Καλούμε όλο το λαό, λαμβάνοντας τα μέτρα που επισημαίνουν οι υγειονομικοί να κατέβει στους δρόμους την πρωτομαγιά παλεύοντας ενάντια στην καλπάζουσα εργοδοτική ασυδοσία, παλεύοντας για όλους τους υλικούς όρους της ζωής του, παλεύοντας ένα σύστημα που κοστολογεί τη ζωή πολύ φτηνά. Σε αυτή τη βάση καλούμε το λαό του Βόλου να συμμετέχει στην ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση της πρωτομαγιάς την Παρασκευή 01/05 στις 19:00 στο άγαλμα των ηρώων στην παραλία του Βόλου.

Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου