Συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών, Σάββατο 14 Μαρτίου 2020, 12:00, Νοσοκομείο Βόλου
Καρκίνο στον αέρα καρκίνο στο νερό και πίσω μια ταμπέλα που γράφει Μονακο…
Δε θα ζήσουμε τον εφιάλτη της καύσης σκουπιδιών. Δε θα γίνουμε πειραματόζωα του κεφαλαίου
Πορεία ενάντια στην καύση σκουπιδιών Σάββατο 14 Μαρτίου 12:00 Νοσοκομείο Βόλου
Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών
Λεωφορείο για μετακίνηση από Θεσσαλονίκη για το συλλαλητήριο: κράτηση θέσεων: 6984859355
κάλεσμα : ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος "Σχολείο" για τη μάθηση της ελευθερίας
αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος» - μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Oργάνωσης, Στήριξη της διαδήλωσης στο Βόλο ενάντια στην καύση σκουπιδιών
Λέσχη Εργασίας, Αλληλεγγύης & Πολιτισμού Τρικάλων
17 νέα εργοστάσια επεξεργασίας σκουπιδιών αφιερωμένα στον ενεργειακό παροξυσμό του κεφαλαίου ετοιμάζει να ανεγείρει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ. Μέσα σε αυτά εξέχουσα θέση το εργοστάσιο του Βόλου που είναι προσανατολισμένο στην εξασφάλιση δωρεάν καυσίμου στην ΑΓΕΤ - Lafarge. Ένα εργοστάσιο που αποτελεί επιχειρηματικό συμβόλαιο που υπογράφτηκε εδώ και καιρό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το δήμο Βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας με χρηματοδότη την ΕΕ (ΕΣΠΑ).
Την ίδια στιγμή η ΑΓΕΤ ενθαρρυμένη από την απόλυτη θεσμική κάλυψη, τις μετρήσεις «στάχτη στα μάτια» της κοινωνικής πλειοψηφίας και τις κατευθύνσεις της κυρίαρχης πολιτικής , όχι απλά δεν βάζει φραγμό στην θανατηφόρα καύση σκουπιδιών, αλλά καίει ακόμα και ραδιενεργά σκουπίδια από το ΧΥΤΑ της Φυλής.
Αν οι αδειοδοτήσεις του προηγούμενου διαστήματος που επέτρεψαν στην ΑΓΕΤ να καίει τόνους σκουπιδιών δημιούργησαν ανησυχίες για το μέλλον της ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας στην πόλη του Βόλου, οι σημερινές εξελίξεις συμπληρώνουν με βεβαιότητα το πάζλ του σχεδιαζόμενου εφιάλτη.
Ένας εφιάλτης που δεν μπορεί να αποφευχθεί με ευχολόγια, μετρήσεις, ημερίδες και διαδικασίες που δίνουν χρόνο στην αφαίμαξη της ζωής μας. Που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ελπίδες σε κάποιου είδους «χρηστή διαχείριση» ή στην επένδυση στην «ευσπλαχνία» των τοπικών αρχόντων. Ο εφιάλτης της καύσης σκουπιδιών μπορεί να σταματήσει μόνο με την μαζική λαϊκή κινητοποίηση, τον μαζικό κοινωνικό εκβιασμό σε κράτος , κεφάλαιο και επιχειρηματικά συμφέροντα, τη δημιουργία κοινωνικών και κινηματικών γεγονότων που θα σπάνε τη σταθερότητα και την κανονικότητα των σχεδιασμών της κυρίαρχης πολιτικής.
Παίρνουμε το νήμα του δίχρονου αγώνα των κατοίκων του Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών και επιχειρούμε να συμβάλλουμε σε μια άμεση κλιμάκωση και ανάταση του κινήματος για τη ζωή και την ελευθερία. Στρέφουμε τα πυρά μας στα βασικά κέντρα εκδήλωσης των σχεδιασμών για την καύση σκουπιδιών που είναι η συμμαχία εταιρίας, κυβερνήσεων, δημάρχων, περιφέρειας. Παλεύουμε για την άμεση παύση της καύσης σκουπιδιών, το μπλοκάρισμα δημιουργίας εργοστασίου επεξεργασίας SRF, την παύση της βαριάς βιομηχανίας εντός του αστικού ιστού και τον επαναπροσανατολισμό της παραγωγής με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τις χρηματιστηριακές ροές των πολυεθνικών. Επιδιώκουμε την ενοποίηση των μαχόμενων δυνάμεων του κινήματος που δίνει μάχες ενάντια στην καπιταλιστική ανάπτυξη και τη λεηλασία της φύσης από το κεφαλαίου σε όλη τη χώρα, από τις Σκουριές μέχρι τα Άγραφα και από την Αττική μέχρι τη Θεσσαλονίκη και την Ήπειρο. Σε αυτή την κατεύθυνση διοργανώνουμε πορεία προς το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ το Σάββατο 14 Μαρτίου με συγκέντρωση στο νοσοκομείο του Βόλου στις 12:00. Καλούμε κάθε κάτοικο, αγωνιστή, αγωνίστρια, συλλογικότητα στην ενίσχυση του αγώνα, στη μαζικοποίηση του συλλαλητηρίου και σε αταλάντευτη πάλη μέχρι τη νίκη.
Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών
κάλεσμα : ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Το πολύπαθο ζήτημα με την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ συνεχίζεται αμείωτο. 17 εργοστάσια επεξεργασίας σκουπιδιών ετοιμάζεται να δημιουργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, και ένα από αυτά είναι το εργοστάσιο στην ΑΓΕΤ λίγο εξω από τον Βόλο. Μια κατάσταση και ένα επιχειρηματικό συμβόλαιο που ξεκίνησε από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και έχοντας την κάλυψη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του φασίστα Δημάρχου Μπέου και όλων των τοπικών θεσμικών λαμόγιων. Αριστερές βέβαια και δεξιές κυβερνήσεις συνεχίζουν αυτό το καταστροφικό έργο μοιράζοντας καρκίνο, κάτι που θα φανεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Ολοι αυτοί είναι υπαίτιοι για το αίσχος αυτό που συντελείται. Σαν Συσπείρωση Αναρχικών Μαγνησίας στηρίζουμε την συγκέντρωση 14 Μαρτίου με σημείο συγκέντρωσης το Νοσοκομείο Βόλου και κατεύθυνση προς το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Αγωνιστές αλλά και πολίτες που έχουν συνείδηση πρέπει να δώσουν το παρόν. ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ.
Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος "Σχολείο" για τη μάθηση της ελευθερίας
Το εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών της ΑΓΕΤ με τη δραστηριότητά του υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενώ αποτελεί σημαντικό κίνδυνο τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το περιβάλλον.
Γιατί πιστεύουμε πως οι αγώνες για τη γη και την ελευθερία πρέπει να συνδέονται.
Γιατί η αμφισβήτηση του καπιταλιστικού φαντασιακού της αέναης και με κάθε κόστος ανάπτυξης θα στηριχθεί στην αντίσταση και την αλληλεγγύη κοινοτήτων αυτοοργάνωσης και αγώνα.
αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος» - μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Oργάνωσης, Στήριξη της διαδήλωσης στο Βόλο ενάντια στην καύση σκουπιδιών
Το Σάββατο 14 Μαρτίου στηρίζουμε-συμμετέχουμε στην διαδήλωση προς την Lafarge-ΑΓΕΤ στο Βόλο ενάντια στην καύση σκουπιδιών.
To εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, ιδιοκτησία της πολυεθνικής Lafarge-Holcim καίει σκουπίδια (RDF) με σκοπό την παραγωγή ενέργειας για την λειτουργία των φούρνων τσιμέντου, με αποτέλεσμα η περιοχή να έχει γίνει πρωταθλήτρια στον καρκίνο. Εκτός από τις αμφίβολες εισαγωγές «κατάλληλου υλικού» η ΑΓΕΤ καίει και σκουπίδια από το ΧΥΤΑ Φυλής στα οποία ανιχνεύονται ραδιοϊσότοπα εξαιτίας της ρίψης νοσοκομειακών αποβλήτων πυρηνικής ιατρικής.
Το επόμενο διάστημα, 17 νέα εργοστάσια επεξεργασίας σκουπιδιών αφιερωμένα στον ενεργειακό παροξυσμό του κεφαλαίου ετοιμάζει να ανεγείρει η κυβέρνηση της ΝΔ. Μέσα σε αυτά εξέχουσα θέση έχει το εργοστάσιο του Βόλου που είναι προσανατολισμένο στην εξασφάλιση δωρεάν καυσίμου στην ΑΓΕΤ - Lafarge. Ένα εργοστάσιο που αποτελεί επιχειρηματικό συμβόλαιο που υπογράφτηκε εδώ και καιρό από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το δήμο Βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας με χρηματοδότη την ΕΕ (ΕΣΠΑ).
Εδώ και χρόνια, οι κάτοικοι του Βόλου, με μια σειρά από μαζικές κινητοποιήσεις έχουν βρεθεί στο δρόμο του αγώνα απέναντι στους καταστροφικούς σχεδιασμούς -για τον άνθρωπο και την φύση- κράτους, κεφαλαίου, δημοτικής και περιφερειακής αρχής.
Από την πλευρά μας, στεκόμαστε στο πλευρό των κατοίκων του Βόλου που αγωνίζονται για την προάσπιση της φύσης και της κοινωνίας. Ένας αγώνας που μπορεί να μοιάζει τοπικός αλλά ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια του τοπικού, καθώς διακυβεύονται πάρα πολλά σε σχέση με την κεντρική στρατηγική κράτους και κεφαλαίου που λεηλατούν τη φύση και την κοινωνία. Αντιλαμβανόμαστε των αγώνα αυτόν ως μια ψηφίδα από το μεγάλο ψηφιδωτό των -τοπικών ή μη- αγώνων ενάντια στην καπιταλιστική «ανάπτυξη», τη λεηλασία και την καταστροφή της φύσης, ενάντια στο βάρβαρο κρατικό-καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Ενάντια στο σύστημα που αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο και τη φύση ως πεδίο εκμετάλλευσης και ελέγχου, που σκορπίζει θάνατο, μιζέρια, φτώχεια και εξαθλίωση, που βασίζεται στην ιδιοποίηση από τους λίγους του πλούτου που παράγουν οι πολλοί.
ΦΡΑΓΜΑΤΑ, ΕΚΤΡΟΠΕΣ, ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ, ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΙΟΛΙΚΑ…OI MHXANEΣ ΤΗΣ «ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΗ ΓΗ
«Η ανάπτυξη ήταν, είναι και θα είναι καταρχάς ένας ξεριζωμός. (…) Ανάπτυξη είναι ο οικονομικός πόλεμος (με τους νικητές του, αλλά ακόμα περισσότερο με τους ηττημένους του), η ασυγκράτητη λεηλασία της φύσης, η καταστροφή των διαφορετικών πολιτισμών».
Στις μέρες μας, ο γιγαντιαίος σχεδιασμός του ελληνικού κράτους για τη λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος και της κοινωνίας με σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ντόπιων και παγκόσμιων πολιτικών και οικονομικών ελίτ, και των ενεργειακών αναγκών του χρεοκοπημένου κρατικού-καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας θα επιφέρει ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες στα φυσικά οικοσυστήματα και στη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων στους τόπους τους.
Πέραν των φαραωνικών εγκληματικών έργων που επιχειρούνται σήμερα, όπως τα Υ/Η φράγματα στον Αχελώο (πρόσφατα επανήλθε στο προσκήνιο το ζήτημα της εκτροπής του προς τη Θεσσαλία, ως συνέχεια της δήθεν αυτοτελούς σχεδιαζόμενης λειτουργίας των Υ/Η φραγμάτων στον άνω ρου του) και τα ανοιχτά μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, αναγγέλλονται ήδη και επιχειρούνται μια σειρά και άλλων καταστροφικών για τη φύση και τις τοπικές κοινωνίες σχεδιασμών σε πλήθος σημείων της χώρας: Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την εγκατάσταση αιολικών βιομηχανικών ζωνών σε όλα τα ορεινά συγκροτήματα (με κορυφαίο παράδειγμα, σήμερα, το γιγαντιαίο πρότζεκτ που σχεδιάζεται στην περιοχή των Αγράφων), τα προγράμματα φωτοβολταϊκών βιομηχανικών ζωνών, την κατασκευή εκατοντάδων Υ/Η φραγμάτων σε πλήθος ποταμών και χειμάρρων, την παράδοση αναρίθμητων φυσικών οικοτόπων στην τουριστική βιομηχανία, τις εξορύξεις υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις σε όλο το έδαφος της ελληνικής επικράτειας, την καύση σκουπιδιών στο Βόλο και βιορευστών σε Μεσολόγγι, Κιλκίς και αλλού ως «εναλλακτικό» καύσιμο και τρόπο διαχείρισης της υπερσυσσώρευσης των απορριμάτων και των αποβλήτων που το ίδιο το υπερκαταναλωτικό σύστημα παράγει, την ιδιωτικοποίηση του νερού που ήδη συντελείται ή δρομολογείται σήμερα σε μια σειρά από περιοχές (Πήλιο, Θεσσαλονίκη, φράγμα Πείρου στην Πάτρα).
Οι σχεδιασμοί αυτοί έρχονται να προστεθούν σε μια άνευ προηγουμένου επιθετικότητα απέναντι στην κοινωνία και τη φύση, η οποία εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια στην ελληνική πραγματικότητα, με το βάθεμα της αναδιάρθρωσης του πολιτικοοικονομικού συστήματος, στο όνομα της κρατικής - καπιταλιστικής ανάπτυξης, η οποία σε «περιόδους κρίσης» εμφανίζεται ως υπόθεση εθνικού συμφέροντος. Μια αναδιάρθρωση με χαρακτηριστικά γενικευμένης επιχείρησης εκποίησης δημόσιων φυσικών πόρων και εκτάσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο που πραγματοποιείται από το ελληνικό κράτος υπό την κηδεμονία της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. και εξελίσσεται παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου. Όπως ο νόμος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών "Fast Track" και εκατοντάδες άλλα νομοσχέδια και υπουργικές αποφάσεις, ώστε να αρθούν οποιεσδήποτε θεσμικές δεσμεύσεις υπήρχαν μέχρι σήμερα στην εκμετάλλευση και εμπορευματοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, όπως η προστασία της δασικής έκτασης, ο δημόσιος χαρακτήρας του αιγιαλού, η υποχρέωση κατάθεσης περιβαλλο-ντικών μελετών στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα κ.ά.
Άλλωστε, σε παγκόσμιο επίπεδο οι συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης της φύσης και της κοινωνίας, επιφέρουν περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής, τόσο του ανθρώπου όσο και συνολικά του φυσικού κόσμου, εξαντλώντας τους φυσικούς πόρους και φτάνοντας μέχρι τα έσχατα όρια της διακινδύνευσης της ίδιας της επιβίωσης, όπως έμμεσα ομολογείται από τους ίδιους τους κρατικούς αξιωματούχους μιλώντας πλέον για ανεπίστρεπτες κλιματικές αλλαγές και περιβαλλοντική κρίση. Από τον Αμαζόνιο ως τη Σιβηρία, οι αποψιλώσεις και οι εμπρησμοί των δασών, η μόλυνση των θαλασσών, το λιώσιμο των πολικών πάγων, οι κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η συρρίκνωση της βιοποικιλότητας και η εξαφάνιση πλήθους ζωικών ειδών, είναι μερικά μόνο μέρη της συνολικής οριακής περιβαλλοντικής κρίσης που δημιουργεί η κρατική-καπιταλιστική επιθετικότητα. Γίνονται έτσι φανερά, τόσο το μέλλον που επιφυλάσσει και επιβάλλει σε όλους μας ο κρατικός-καπιταλιστικός πολιτισμός της μόλυνσης και της ανάπτυξης που περνάει μέσα από την ένταση της επίθεσης στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες, όσο και τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά του αδιέξοδα.
Είναι γεγονός πως, στην εποχή μας, ο φυσικός κόσμος δέχεται μια άνευ ιστορικού προηγούμενου καταστροφική και λεηλατική επίθεση στο όνομα της αξιοποίησης και της ανάπτυξής του προς όφελος δήθεν των ανθρώπων. Η επίθεση αυτή δεν γίνεται σε ένα μόνο σημείο του φυσικού κόσμου, σε ένα μόνο ή ορισμένα στοιχεία του και δεν έχει σαν φορέα της γενικά τον άνθρωπο. Η επίθεση γίνεται συνολικά στον φυσικό κόσμο και γίνεται από ένα ολόκληρο πολιτικοοικονομικό σύστημα προς όφελος κατά κύριο λόγο της ολιγαρχίας που βρίσκεται στην κορυφή του. Κάθε σημείο που εκδηλώνεται αυτή η επίθεση και κάθε στοιχείο που βάλλεται προς αξιοποίησή του στο όνομα της ανάπτυξης είναι μέρος της ευρύτερης καταστροφής που υφίσταται το περιβάλλον και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν έχει δηλαδή μόνο την τοπική του διάσταση ώστε η αντίδραση να αφορά μια ομάδα ανθρώπων κάθε φορά, αλλά μια ευρύτερη διάσταση που αφορά πολλές ακόμα ομάδες ανθρώπων, ολόκληρη την κοινωνία.
Η υπεράσπιση του φυσικού κόσμου και η οργάνωση της ζωής σε αρμονία με αυτό, όπως και η υπεράσπιση του δημόσιου - ελεύθερου χώρου είναι θεμελιώδεις παράγοντες για την εξέλιξη της κοινωνίας στην κατεύθυνση της ελευθερίας, της αυτονομίας, της συλλογικοποίησης και της δημιουργικότητας. Σήμερα, οι αγώνες υπεράσπισης του φυσικού κόσμου και του δημόσιου χώρου που ξεσπούν σε σημεία όπου σχεδιάζεται η λεηλασία και καταστροφή τους και πλήττεται η δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης των τοπικών κοινοτήτων, βρίσκονται συχνά εγκλωβισμένοι στα όρια του τοπικού, της θεσμικής διαμαρτυρίας, του νομικού πλαισίου, της αντιπροσώπευσης, της διαμεσολάβησης και της ανάθεσης. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις συσπειρώνουν την πλειοψηφία των κατοίκων των περιοχών που πλήττονται, ενώ αρκετές φορές προχωρούν πέραν του θεσμικού πλαισίου διαμαρτυρίας αμφισβητώντας τους κρατικούς και δημοτικούς παράγοντες και φορείς.
Απέναντι σε αυτήν τη συνθήκη απαιτείται μια συνολική κοινωνική αφύπνιση, το ξεπέρασμα της ανάθεσης, της διαμεσολάβησης και της αδράνειας, το δυνάμωμα των κοινωνικών και ταξικών αγώνων, η συγκρότηση πλατιών, αυτοοργανωμένων, αντιθεσμικών μετώπων αντίστασης και η δημιουργία αναχωμάτων σε κάθε σημείο που εκδηλώνεται η κρατική και καπιταλιστική επιθετικότητα. Από την πλευρά µας, µην προσδοκώντας τίποτε ουσιαστικό από τους θεσμούς και τους διαµεσολαβητές τους, και έχοντας βαθιά επίγνωση ότι οι λογικές ανάθεσης οδηγούν στην παραίτηση και την ήττα των κοινωνικών αγώνων, οργανώνουµε από τα κάτω τις αντιστάσεις µας στήνοντας αναχώµατα στην επέλαση κράτους και κεφαλαίου, µε σκοπό να πυκνώσουν οι δεσµοί αλληλεγγύης και συντροφικότητας των αγωνιζόµενων και να συντεθούν οι αρχές και οι θέσεις τους στην κατεύθυνση µιας συνολικότερης επιλογής ρήξης µε την εξουσία και τις αντικοινωνικές επιταγές της. Στηρίζουµε τις τοπικές πρωτοβουλίες αντίστασης οι οποίες είναι ουσιαστικές για τη δυναµική και την εξέλιξη του αγώνα, και απευθυνόµαστε ευρύτερα σε όλο τον κόσµο του αγώνα και την κοινωνία συνολικά πιστεύοντας ότι αυτοί οι αγώνες δεν αφορούν στενά τοπικά περιβαλλοντικά ζήτηµατα, αλλά ένα κεντρικό πολιτικό ζήτηµα.
Απέναντι στο δυστοπικό μέλλον που μας επιφυλάσσουν, υπάρχει η επιλογή της αντίστασης και του αγώνα. Να τους θυμίσουμε τι συμβαίνει όταν η κοινωνία παίρνει την κατάσταση στα χέρια της και αντιστέκεται μαζικά και μαχητικά στους σχεδιασμούς τους.
Οι κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις είναι ζωντανές και θα νικήσουν!
Από τον Αχελώο, τα Άγραφα και τις Σκουριές …μέχρι την Κρήτη, τον Πατραϊκό, το Ιόνιο, το Βόλο και το Πήλιο και όπου αλλού εκδηλώνεται η κρατική- καπιταλιστική επιθετικότητα…
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!
Λέσχη Εργασίας, Αλληλεγγύης & Πολιτισμού Τρικάλων
Τρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ (της πολυεθνικής Lafarge - Holcim) ξεκίνησε να καίει σκουπίδια (RDF) με σκοπό την παραγωγή ενέργειας για τη λειτουργία των φούρνων τσιμέντου. Ένα επιχειρηματικό συμβόλαιο που υπογράφτηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τον δήμο Βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας με χρηματοδότη την ΕΕ (ΕΣΠΑ).
Παρά τις διαμαρτυρίες και τα μαζικά συλλαλητήρια του λαού του Βόλου, η ΑΓΕΤ όχι απλά δε βάζει φραγμό στη θανατηφόρα καύση σκουπιδιών, αλλά καίει ακόμα και ραδιενεργά σκουπίδια από τον ΧΥΤΑ της Φυλής, ενθαρρυμένη από την απόλυτη θεσμική κάλυψη, τις μετρήσεις «στάχτη στα μάτια» της κοινωνικής πλειοψηφίας και τις κατευθύνσεις της κυρίαρχης πολιτικής.
Αν οι αδειοδοτήσεις του προηγούμενου διαστήματος, που επέτρεψαν στην ΑΓΕΤ να καίει τόνους σκουπιδιών, δημιούργησαν ανησυχίες για το μέλλον της ζωής στην πλειοψηφία των κατοίκων του Βόλου, οι σημερινές εξελίξεις συμπληρώνουν με βεβαιότητα το πάζλ του σχεδιαζόμενου εφιάλτη. Ένας εφιάλτης που δεν μπορεί να αποφευχθεί με ευχολόγια, μετρήσεις, ημερίδες και διαδικασίες που δίνουν χρόνο στην αφαίμαξη της ζωής των κατοίκων και ούτε μπορεί να αντιμετωπιστεί με ελπίδες για «χρηστή διαχείριση» και «ευσπλαχνία» των τοπικών αρχόντων.
Η ΑΓΕΤ ρίχνει στην πυρά αργά και σταθερά τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, μετατρέποντάς τους σε ένα ιδιότυπο καύσιμο στην ατμομηχανή του καπιταλισμού σε συνθήκες ύφεσης και χρεοκοπίας. Στο πλευρό της και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία σχεδιάζει να ανεγείρει 17 νέα εργοστάσια επεξεργασίας σκουπιδιών, υπηρετώντας τον ενεργειακό παροξυσμό του κεφαλαίου για την εξασφάλιση δωρεάν καυσίμων.
Ο αγώνας ενάντια στην καύση είναι αγώνας για τη ζωή μιας ολόκληρης πόλης κόντρα σε ένα οικονομικό σύστημα που μετατρέπει την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη και το περιβάλλον σε πεδίο εκμετάλλευσης και τελικά καταστροφής στον βωμό της αύξησης της κερδοφορίας. Ο αγώνας αυτός είναι ταξικός και μπορεί να σταματήσει μόνο με τη μαζική λαϊκή κινητοποίηση που θα σπάσει τη σταθερότητα και την κανονικότητα των σχεδιασμών της κυρίαρχης πολιτικής, ενάντια σε κράτος, κεφάλαιο και επιχειρηματικά συμφέροντα.
Στρέφουμε τα πυρά μας στα βασικά κέντρα εκδήλωσης των σχεδιασμών για την καύση σκουπιδιών που είναι η συμμαχία εταιρίας, κυβερνήσεων, δημάρχων, περιφέρειας. Παλεύουμε για την άμεση παύση της καύσης σκουπιδιών, το μπλοκάρισμα δημιουργίας εργοστασίου επεξεργασίας SRF, την παύση της βαριάς βιομηχανίας εντός του αστικού ιστού και τον επαναπροσανατολισμό της παραγωγής με βάση τις κοινωνικές ανάγκες. Επιδιώκουμε την ενοποίηση των μαχόμενων δυνάμεων του κινήματος που δίνει μάχες ενάντια στην καπιταλιστική ανάπτυξη και τη λεηλασία της φύσης από το κεφαλαίο σε όλη τη χώρα, από τις Σκουριές μέχρι τα Άγραφα και από την Αττική μέχρι τη Θεσσαλονίκη και την Ήπειρο.
Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε κάθε αγωνιστή, αγωνίστρια, συλλογικότητα στην πορεία προς το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ που διοργανώνει ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου το Σάββατο 14 Μαρτίου με συγκέντρωση στο νοσοκομείο στις 12:00 ενάντια στην καύση σκουπιδιών, με σκοπό την ενίσχυση του αγώνα, τη μαζικοποίηση του συλλαλητηρίου και την αταλάντευτη πάλη μέχρι τη νίκη.
Στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων του Βόλου. Συμμετέχουμε στην πορεία το Σάββατο 14 Μαρτίου ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ
Υποβλήθηκε 13 Μαρ 2020