10-11/11/18 ... Διήμερο για την προσβασιμότητα και την αναπηρία ως κοινωνική κατασκευή.. ΜΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΣΑΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

ΔΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ  ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜΑΤΣΑΓΓΟΥ.

ΜΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΣΑΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

Σάββατο 10/11 στις 20:00

Προβολή ντοκιμαντέρ : ‘’ προκλητικές ζωές/ defiant lives’’ (με αγγλικούς υπότιτλους)

Συζήτηση με θέμα : ‘’ Η αναπηρία ως κοινωνική κατασκευή- καθολική προσβασιμότητα και η ανάδειξή της αναγκαιότητας της στους αυτοοργανωμένους χώρους ‘’. Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί θα έχει ως βασικό στόχο να ανοίξει το ζήτημα της αναπηρίας και κατ΄επέκταση της καθολικής προσβασιμότητας και της αναγκαιότητάς αυτής σε όλες τις πτυχές τις καθημερινότητας αλλά και στις κινηματικές διαδικασίες.

Τα ζητήματα που θα αναπτυχθούν θα αφορούν στην κριτική των ορισμών της αναπηρίας και κυρίως το πως αυτή ορίζεται στη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία από την ιδεολογία του ατομικισμού και την ιδεολογία της ιατρικοποίησης που εμπεριέχει την ιατρική παρέμβαση και τη θεωρία της προσωπικής τραγωδίας, μέχρι την θεωρία του κοινωνικού μοντέλου.

Μέσα από τη θεώρηση ότι η αναπηρία είναι μια κοινωνική κατασκευή που οδηγεί τους ανάπηρους σε κοινωνικούς περιορισμούς, είτε ως συνέπεια του μη προσβάσιμου περιβάλλοντος, είτε εξαιτίας αμφισβητήσιμων εννοιών, που κυριαρχούν, αναφορικά με τις δεξιότητες τους, επιθυμούμε να αναδείξουμε την ανάγκη ενός κινήματος αναπήρων που θα ενταχθεί μέσα στα ευρύτερα κοινωνικά επαναστατικά κινήματα που διεκδικούν ένα καλύτερο, άρα και προσβάσιμο, κόσμο ισοτιμίας και αλληλεγγύης.

 (η εκδήλωση θα έχει παράλληλη απόδοση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα) .

Κυριακή 11/11 στις 17:00

Workshop Τυφλότητας.

Workshop Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.

 

Υ.Γ. Ο χώρος των εκδηλώσεων στην κατάληψη θα είναι προσβάσιμος για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα από την είσοδο της ΣΤΟΑΣ Ματσάγγου προσεγγίζοντας από την πλευρά της Ιωλκού. *** Δεν υπάρχει προσβάσιμη τουαλέτα.

 

Κατάληψη Ματσάγγου,  Ομάδα για την αλληλεγγύη και την προσβασιμότητα ‘’ Στραβά & Ανάποδα’’ .