Κείμενο Συντονισμού Συλλογικοτήτων ενάντια στην καύση σκουπιδιών (R.D.F.-S.R.F.) και ΠΕΤ-ΚΟΚ από την ΑΓΕΤ- LAFARGE, αλλά και ενάντια στη δημιουργία εργοστασίου S.R.F. από τον Δήμο Βόλου

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ RDF-SRF!

ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ

Από τον Αύγουστο του 2017 η ΑΓΕΤ καίει σκουπίδια που μεταφέρει από την Πεσκάρα με πλοίο, εκμεταλευόμενη τις ,από 03/03/2017, ευνοϊκές για αυτήν ρυθμίσεις που της έδωσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόσο για την άδεια καύσης, όσο και για την μεταφορά τους σε τεράστιες ποσότητες μέσω θαλάσσης. Η καύση των σκουπιδιών βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την οικιστική περιοχή του Βόλου, με βαριές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής και του περιβάλλοντος.

Όπως είναι γνωστό (μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου) η καύση σκουπιδιών, ειδικά στην τσιμεντοβιομηχανία, σημαίνει ρύπανση του αέρα, των νερών του εδάφους με διοξίνες, φουράνια, πτητικό υδράργυρο και άλλες τοξικές ενώσεις που προκαλούν, πέρα από κάθε αμφιβολία, καρκίνο και άλλες σοβαρές παθήσεις, περνώντας στη συνέχεια και στη διατροφική αλυσίδα! Η δημοτική αρχή του Μπέου ξεχειλίζοντας από υποκρισία, αποφάσισε στη δημιουργία μονάδας SRF στην περιοχή του XYTA Βόλου, που θα επεξεργάζεται τα σκουπίδια και θα τα στέλνει προς καύση στην ΑΓΕΤ! Πρόκειται για ενα έργο 42.000.000 ευρώ, χρήματα τα οποία φτάνουν για να δημιουργηθούν οι υποδομές μιας φιλικής προς το περιβάλλον διαχείρισης των απορριμμάτων.

Τα πράγματα πρέπει να είναι πλέον για όλους ξεκάθαρα. Οι μεγαλομέτοχοι της ΑΓΕΤ απαιτούν αύξηση των κερδών τους σε βάρος της υγείας μας και αυτή την απαίτηση υλοποιούν η κυβέρνηση η δημοτική αρχή και η Περιφέρεια. Άλλωστε η κατασκευή εργοστασίου SRF είναι ρητή οδηγία της ΕΕ την οποία ανοιχτά και δημόσια έχουν δηλώσει όλοι τους ότι θα την υπηρετήσουν. Ιστορικά, η ΑΓΕΤ ταλαιπωρεί τους κατοίκους με σοβαρά προβλήματα υγείας και επιβαρύνει το περιβάλλον διαχρονικά, ιδιαίτερα μετά τη γιγάντωση του εργοστασίου στο τέλος της δεκαετίας του '70 με την εκλυόμενη σκόνη και τα προϊόντα της καύσης. Τώρα, η ρύπανση από τα προϊόντα της καύσης των σκουπιδιών είναι ποιοτικά αναβαθμισμένη και πολύ πιο επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων. Είναι γνωστό ότι η Lafarge Holcim στην οποία ανήκει η ΑΓΕΤ, τον Μάρτιο του 2017 αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως χρηματοδότησε τον ISIS μεταξύ του 2013 και του 2014. Πρόκειται για μία αδίστακτη πολυεθνική επιχείρηση που δεν υπολογίζει τίποτα μπροστά στο κέρδος. Οι εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ είναι μέσα στις πέντε μεγαλύτερες παγκοσμίως.

Το συλλαλητήριο του Σαββάτου δεν πιστεύουμε ότι αποτελεί την κορύφωση του αγώνα αλλά μπορεί να είναι η αρχή ενός ανατρεπτικού κινήματος πόλης που θα στήσει ανάχωμα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που καταστρέφει το περιβάλλον. Ένα κίνημα που θα διεκδικήσει και θα επιβάλλει το δικαίωμα όλων να ζήσουν ελεύθερα και με αξιοπρέπεια. Η ιστορία έχει δείξει ότι η νίκη θα έρθει όχι με θεσμικό τρόπο ούτε σε διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση και τους τοπικούς παράγοντες αλλά με σύγκρουση και ριζοσπαστικές μορφές πάλης απέναντι σε κράτος και κεφάλαιο, και θα μπλοκάρουν άμεσα την προσπάθεια υποβάθμισης των ζωών μας. Το γενικό συμφέρον των εργαζομένων δεν ταυτίζεται με τις επιδιώξεις της εργοδοσίας της ΑΓΕΤ όπως ανακοίνωσε η ηγεσία του σωματείου της επιχείρησης και το ΕΚΒ. Η ανάπτυξη που υπόσχονται προϋποθέτει την σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων και την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος (πχ Σκουριές, ιχθυοτροφεία στην Ηγουμενίτσα, Κερατέα, κτλ). Η «πράσινη», «βιώσιμη», «δίκαιη» ανάπτυξη αποτελούν την προσπάθεια της κάθε κυβέρνησης να εξωραΐσει την αισχροκέρδεια των πολυεθνικών. Πιστεύουμε ότι μέσα από το συντονισμό των μαχητικών κομματιών της κοινωνίας μπορούμε να νικήσουμε. Να σταματήσει εδώ και τώρα η καύση σκουπιδιών, να μην γίνει το εργοστάσιο κατασκευής SRF, απειθαρχία στις οδηγίες της ΕΕ, ανάκληση των αδειών για καύση και μεταφορά σκουπιδιών, άμεση παύση των διώξεων!

Καλούμε στην συνέλευση του Συντονισμού Συλλογικοτήτων, την Πέμπτη 10 Μάη στις 20:00 στο Στέκι Μεταναστών, για τo σχεδιασμό και συνέχιση του αγώνα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ (Αυτόνομη Λαϊκή Αγορά, ΑΚΡΗΔΑ, Κατάληψη Ματσάγγου, Κίνηση Πολιτών για το Νερό, Λαϊκή Συνέλευση Αγίου Νεκταρίου, Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου, Ράδιο Παράσιτα, Στέκι Μεταναστων