Kommunara / Μπαρ Αλληλεγγύης

Mπαρ Αλληλεγγύης στην κατάληψη στέγης μεταναστών/τριών Ορφανοτροφείο (Θεσσαλονίκη)

από το αυτοδιαχειριζόμενο εργαστήρι παραγωγή μπύρας "Kommunara" .

Την Τρίτη 14 Ιουνίου  6μ.μ στην πλατεία πανεπιστημίου 

& την Πέμπτη 16 Ιουνίου  8μ.μ στο θεατράκι του Αναύρου

 

 

 ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στην κατάληψη στέγης μεταναστών/ριών στο παλιό Ορφανοτροφείο (Θεσσαλονίκη)

 

Σε μια περίοδο που έχουμε δει κράτη, εκκλησίες, ποδοσφαιρικές ομάδες-εταιρείες να είναι «αλληλέγγυες» στους πρόσφυγες-μετανάστες, θεωρούμε ότι η μοδοποίηση της αλληλεγγύης είναι όχι απλά μακριά από εμάς, αλλά και εχθρική.

Από τη μία πλευρά έχουμε τις σιχαμένες λογικές των ΜΜΕ που θα κάνουν casting ακόμη και για πτώματα που γράφουν καλά στο φακό και κινούν το θυμικό, ακόμη και αυτών που θεωρούν τους πρόσφυγες-μετανάστες σκουπίδια. Τις ΜΚΟ που κεφαλαιοποιούν την απελπισία και εξαντλούν την αλληλεγγύη τους προβάλλοντας τις φωτογραφίες τους κρατώντας χαμογελαστά παιδιά. Τις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις όπου παρουσιάζονται οι δακρύβρεχτες ιστορίες προσφύγων που τα κατάφεραν, ώστε να τονίσουν με την εστίαση στην «εξαίρεση», τη διαφορά των τριτοκοσμικών υπάνθρωπων από τους ανθρωπιστές δυτικούς. Και τέλος, τους μαραθώνιους αγάπης που εξασφαλίζουν τον ήσυχο ύπνο των οργανωτών τους και κουκουλώνουν τη συνενοχή στη δημιουργία πολέμων εκτός αλλά και στρατοπέδων συγκέντρωσης εντός των τειχών.

Οι πρακτικές τους, βέβαια, δεν είναι καθόλου απολίτικες, όπως ορισμένοι διατείνονται. Έχουν συγκεκριμένο ιδεολογικό και πολιτικό σκοπό να ενσωματώσουν στην υφιστάμενη κοινωνία, άτομα ή ομάδες, που αν αφεθούν στην τύχη τους, μπορεί να καταστούν «ανεξέλεγκτοι» και άρα «επικίνδυνοι» για ολόκληρη την κοινωνία - και κατά συνέπεια, για τους ίδιους τους «ανθρωπιστές».

Ξέρουμε ότι μόλις παρθούν τα κονδύλια οι φακοί των μηχανών θα κλείσουν. Ότι μόλις καλυφθεί ο αριθμός των απαραίτητων, για ένα «αναπτυγμένο» κράτος εργατικών χεριών, η αλληλεγγύη τους θα καλυφθεί από καινούρια μεγαλύτερα τείχη. Ότι μακριά από τα μάτια όλων, οι πραίτορες αναλαμβάνουν τη συμμόρφωση των αχάριστων προσφύγων-μεταναστών που μπλοκάρουν τις γραμμές των τρένων και τους προσφέρουν ανθρωπισμό σε κέντρα κράτησης. Ότι με φράχτες στον Έβρο και ανάληψη δράσης από τη frontex, το Αιγαίο θα ρηχαίνει…

Expressio unius est exclusio alteriusΑυτή η «αλληλεγγύη» τους, μας βρίσκει απέναντι. Γνωρίζουμε καλά πως δεν πονάμε το ίδιο, πως οι αγώνες μας δεν είναι ίδιοι, πως δεν ζούμε τις ίδιες ζωές με τους πρόσφυγες-μετανάστες, πως είμαστε τυχεροί γιατί έτυχε να γεννηθούμε από αυτή την πλευρά του φρουρίου. Η δική μας αλληλεγγύη σε όσους καταδιώκονται είναι αυτονόητη. Σε ένα κόσμο αφεντικών είμαστε ξένοι και επιλέγουμε να σταθούμε δίπλα σε αυτοοργανωμένες δομές (που δεν έχουν σχέση με κράτος, στρατό, εκκλησία, ΜΚΟ, τοπικές αρχές και «εθελοντικές» ομάδες) και μορφές για τον κοινό αγώνα ντόπιων-μεταναστών. Τέτοιες δομές στην Αθήνα είναι μεταξύ άλλων οι Καταλήψεις Στέγης: Νοταρά 26, Σχολείο, Κάνιγγος 21, City Plaza, Βοτανικός Κήπος ΕΚΧ, 2ο Φιλοξενείο Προσφύγων, Γκίνη, Θεμιστοκλέους 58, Δερβενίων 56, Ασύρματος. Έξι από αυτές καλούν σε πορεία στην Αθήνα την Πέμπτη 16/6 για άνοιγμα των συνόρων, για καθολικό δικαίωμα στο πολιτικό άσυλο, διεκδικώντας την συγκατοίκηση στον αστικό ιστό, διεκδικώντας δικαιώματα και ελευθερίες για όλους και όλες μας.

To αυτοδιαχειριζόμενο εργαστήρι παρασκευής μπύρας «Kommunara» συγκέντρωσε από παρεμβάσεις του τα τέλη του 2015 και αρχές 2016 το ποσό € 880 και ενίσχυσε το ταμείο της Κατάληψης στέγασης μεταναστών (παλιό Ορφανοτροφείο) στη Θεσσαλονίκη.

 

Η αλληλεγγύη είναι η τρυφερότητα της επαναστατικής ανατροπής

 

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA
Αυτό χρειάζεται για να αποφύγουμε αυτοματοποιημένες καταχωρήσεις spam. Κάντε κλικ στην εικόνα αν δεν διαβάζεται.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.