Μία αναφορά στο χρονικό συσπείρωσης των κατοίκων περιοχής του Βόλου (Κάραγατς) ενάντια στην τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας και κείμενο αλληλέγγυων που μοιράστηκε

Τον Σεπτέμβρη του 2017 σε ταράτσα μονοκατοικίας επί της οδού Μαβίλη (περιοχή Κάραγατς) στον Βόλο εγκαταστάθηκε κεραία κινητής τηλεφωνίας. Σημειωτέον ότι οι ιδιοκτήτες και διαμένοντες εδώ και δεκαετίες στην μονοκατοικία έχουν συνάψει οικονομική συμφωνία με την εν λόγω εταιρία, την Cosmote, με ποσό που ανέρχεται περίπου στα 1.500 ευρώ τον μήνα, πέραν της ρήτρας που πιθανότατα έχουν λάβει, όπως ως γνωστόν συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Πρόκειται για μία περιοχή εντός του αστικού ιστού της πόλης, πυκνοκατοικημένη μάλιστα, με Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια, φροντιστήρια, πάρκα και βρεφονηπιακό σταθμό σε μία απόσταση έως 300 μέτρων περιμετρικά της κεραίας, ακτίνα μέσα στην οποία σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η ραδιενεργός εκπομπή κεραιών κινητής τηλεφωνίας δύναται να προκαλέσει μακροπρόθεσμα βαθειές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό, με συχνότερο τον καρκίνο.

Με την κεραία να είναι κανονικά αδειοδοτημένη από τον Δήμο, η κύρια ρητορική της εταιρίας και των δικηγόρων που την εκπροσωπούν, αποτελεί το ότι είναι χαμηλής όχλησης. Ωστόσο, η παντελής έλλειψη οποιουδήποτε στοιχείου ή/και νομοθετημένων διαδικασιών από τον Δήμο, την Πολεοδομία και την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) που να αποδυκνείουν το βαθμό όχλησης της κεραίας πριν ή και μετά την εγκατάστασή της, αλλά και τη δυνατότητα μεταβολής της όχλησής της ανά πάσα στιγμή από την εταιρία, καταδυκνείει την νομοθετική και θεσμοθετημένη κάλυψη των συμφερόντων των πολυεθνικών εις βάρος των ζώων μας εμάς και των παιδιών μας.

Οι κάτοικοι έχουν συσπειρωθεί ενάντια στην καρκινογόνα αυτή παρεμβολή, οργανώνοντας συγκεντρώσεις έξω από τη μονοκατοικία της Μαβίλη μία, συχνά και δύο φορές τη βδομάδα, αλλά και κάνοντας διαμαρτυρία έξω από το κεντρικό κατάστημα της Cosmote στον Bόλο.

Σημειωτέον ότι η ιδιοκτήτρια της μονοκατοικίας τόσο φερέφωνο της εταιρίας και της ίδιας της αλλοτρίωσής της έχει γίνει, ώστε κατά την επιστροφή στο σπίτι της δε δίστασε να πατήσει με το αυτοκίνητό της πάνω σε συγκεντρωμένο κόσμο που ακόμα στεκόταν έξω και συζητούσε. Παρά το γεγονός ότι όλος ο δρόμος ήταν άδειος από αυτοκίνητα και άρα μπορούσε να παρκάρει δύο μέτρα μπροστά ή πίσω η κυρία επέλεξε να παρκάρει ακριβώς έξω από την είσοδο του σπιτιού της μαρσάρωντας και πατώντας όποιον και όποια έβλεπε: νέο, γέρο, παιδί, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και μία 61χρονη γυναίκα, κάτοικο της περιοχής, η οποία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Πέραν αυτών και αναφορικά με τον αγώνα των κατοίκων για την απομάκρυνση της κεραίας, μετά από πρωτοβουλία τους, νομικές διαδικασίες (πολεοδομικός έλεγχος, ασφαλιστικά μέτρα κ.ά) έχουν ήδη δρομολογηθεί και τρέχουν στο προσκήνιο, ενώ θεσμικοί αντιπρόσωποι έχουν βιαστεί να δώσουν το παρόν και να δώσουν "υποσχέσεις" φοβούμενοι να χάσουν την επίφαση της λαΙκής τους απεύθυνσης μπροστά στη δύναμη ενός από τα κάτω κινήματός.

Η κεραία έχει προσωρινά απενεργοποιηθεί από την εταιρία, με πιο οριστικές αποφάσεις να πρόκειται να ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο 10ήμερο. Ωστόσο, η επόμενη συγκέντρωση θα γίνει κανονικά την επόμενη Τετάρτη και ώρα 18.30 έξω από την μονοκατοικία της Οδού Μαβίλη 90 (περιοχή Κάραγατς) στον Βόλο.

Παραθέτεται κείμενο αλληλέγγυου κόσμου του Βόλου που μοιράστηκε στην περιοχή:

 

 

ΑΥΤΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ

ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ

...Μερικές σκέψεις σχετικά με τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής Κάραγατς ενάντια στην υποβάθμιση των ζωών τους μετά από τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην οδό Μαβίλη...

Οι “καιροί των παχέων αγελάδων”, κατά τους οποίους τα πολιτικά κόμματα μοίραζαν ρουσφέτια για μία ψήφο, έχουν προ πολλού περάσει. Ζούμε μέσα στο επίκεντρο της λεγόμενης “κρίσης”, μιας κρίσης όχι μόνο οικονομικής αλλά και πολιτικής και αξιακής, της οποίας λύση κατά τους κυρίαρχους και για να ξαναέρθει η πολυπόθητη “ανάπτυξη”, αποτελεί η υποβάθμιση των ζωών των πολλών.

Και η ανάπτυξη αυτή μας λένε πως έρχεται, με 300 ευρώ τον μήνα για τον μέσο εργαζόμενο, με την εμπορευματοποίηση και την καταστροφή του περιβάλλοντος και των δημόσιων δομών, τον εκφασισμό, δηλαδή, της καθημερινής ζωής. Έτσι, πολλοί και πολλές θα έκαναν πλέον τα πάντα, μέχρι και για ένα ψίχουλο από την πίτα, ακόμα και αν χρειαστεί να πατήσουν επί πτωμάτων.

Αλλά και οι θεσμοί έχουν αναλόγως ετοιμάσει το νομικό τους οπλοστάσιο, ώστε οι όποιοι επενδυτές να έχουν το ελεύθερο να πατήσουν στις ζωές μας, με το νόμιμο και το ηθικό να έρχονται σε αναπόφευκτη σύγκρουση (βλέπε τον καρκίνο πάνω από τα κεφάλια μας, το κόψιμο του νερού για ογδόντα ευρώ κ.ά...) Γίνεται λοιπόν φανερό ότι όποιος και όποια περιμένει να του/της λύσουν τα προβλήματα αυτοί που μισθώνονται με σκοπό την εξασφάλιση της ανάπτυξης της τσέπης των δυνατών, μάλλον θα απογοητευτεί.

Μέχρι και σε περίπτωση νίκης των όποιων αγώνων μέσω θεσμικής μεσολάβησης, πρέπει να γίνει φανερό ότι είναι ο φόβος της δημιουργίας ενός άμεσα δημοκρατικού και οργανωμένου από τα κάτω κινήματος (βλέπε κίνηση κατοίκων Μαβίλη κατά της κεραίας) που ωθεί τους εκάστοτε θεσμικούς αντιπροσώπους και κρατικούς φορείς να προβούν σε επίλυση του φλέγοντος ζητήματος. Δεν κάνει λοιπόν εντύπωση που, φοβούμενοι να χάσουν την αίγλη και το κύρος τους και φορώντας το προσωπείο του λαϊκού αντιπροσώπου και του καλοθελητή, πολιτικάντηδες που αρέσκονται ιδιαίτερα σε τακτικές τύπου “άρτος και θέαμα” δίνουν το παρόν σε συγκεντρώσεις και θεαματικά υποκρίνονται τους σωτήρες.

Διαλύοντας τις όποιες θεσμικές αυταπάτες -καρποφόρες και μη- προτάσσουμε τη διεκδίκηση μέσω αγώνων από τα κάτω, αφήνοντας τη σιγουριά του καναπέ και βγαίνοντας στο δρόμο για την έμπρακτη υπεράσπιση των ζωών μας.

Και, αφού μαθαίνοντας από το παρελθόν γινόμαστε καλύτεροι και καλύτερες, ακολουθεί απόσπασμα άρθρου από εφημερίδα δρόμου σχετικά με την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής Καπακλή του Βόλου ενάντια στην τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας το 2010.

“...Σε μια γειτονιά του Βόλου εκτός του κέντρου, οι κάτοικοι έχουν συσπειρωθεί απέναντι στην υποβάθμιση των ζωών τους έμπρακτα. Ο λόγος γίνεται για συγκεκριμένη εταιρία-κολοσσό, που έπραξε κερδοσκοπικά (και ξεδιάντροπα) βάζοντας το κέρδος πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Η εταιρεία εγκατέστησε μια κεραία κινητής τηλεφωνίας μέσα σε κατοικημένη περιοχή. Η κεραία είναι μικρής εμβέλειας,όπως λέει ο ιδιοκτήτης-καλοθελητής της πολυκατοικίας που την έχει εγκαταστήσει από το 2010. Η κύρια ρητορική των εθνικών και πολυεθνικών εταιριών είναι ότι, ένα δίκτυο κεραιών μικρής εμβέλειας εντός του αστικού ιστού, είναι πιο ασφαλές για την υγεία των ανθρώπων από κεραίες μεγάλης εμβέλειας εκτός της πόλης. Αυτό μέχρι στιγμής δεν προκύπτει από καμία επιστημονική έρευνα.Βέβαια, αφού η επιχειρηματική κίνηση μέσα στα πανεπιστήμια έχει πάρει το ελεύθερο από το άρθρο 16 του νομοπλαισίου της Μαριέττας Γιαννάκου, δεν θα είναι παράξενο αν βγει κάποια «ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα» χρηματοδοτούμενη από κάποια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που να επιβεβαιώνει το προηγούμενο.

Οι κάτοικοι έχουν πλέον καθιερώσει μια μέρα -παλιότερα και δύο μέρες- για συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πολυκατοικία που βρίσκεται η κεραία, και έξω από την επιχείρησή τους (του ιδιοκτήτη της πολυκατοικίας), που έχουν ένα γνωστό τσιπουράδικο στον Βόλο. Ο ιδιοκτήτης και οι γιοι του, γνωστοί καθώς έμεναν στην πολυκατοικία μέχρι να εγκατασταθεί η κεραία, και που πλέον την έχουν ως αποθηκευτικό χώρο, έχουν στιγματιστεί όπως τους αξίζει από τη γειτονιά. Η κινητοποίηση αυτή πλευρίστηκε από διάφορους θεσμικούς, όπως και τη γνωστή Βασίλω* του Βόλου, τον Μπέο. Ο ίδιος μιλούσε σαν να έχει την ταυτότητα του δημάρχου, παροτρύνονταςτους συγκεντρωμένους να κάνουν επερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ υποσχόμενος ότι θα τακτοποιήσει το θέμα προσπαθούσε να το παίξει διαμεσολαβητής της κατάστασης. Η κινητοποίηση κατάφερε και κράτησε «στην απ’ έξω» όποια θεσμική μεσολάβηση προσπάθησε να μπει στον αγώνα αυτό. Οι κάτοικοι καλούσαν σε κινητοποιήσεις μέσω ηλεκτρονικών και έντυπων αφισών και οργάνωσαν εκδήλωση ενημέρωσης με τον κ.Χαφτούρα, πρόεδρο του νοσοκομειακών ιατρών Βόλου,όπου τονίστηκε πόσο επιβλαβείς είναι οι κεραίες σε τέτοια απόσταση.

Οι ιδιοκτήτες βέβαια αγανάκτησαν από την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί εις βάρος τους και, πριν περίπου ενάμιση μήνα, χτύπησαν με τη βοήθεια ενός σερβιτόρου τους,έναν κάτοικο που έχει δείξει συνέπεια, συνέχεια και ζήλο στις κινητοποιήσεις εναντίον της κεραίας. Το συμβάν έγινε στη γειτονιά. Βέβαια, έγινε στα ύπουλα και σε νυχτερινή ώρα που δεν υπήρχε κόσμος μπροστά. Η απάντηση από την γειτονιά, αφού ενημερώθηκαν για το συμβάν, ήταν να σπάσουν μερικά τζάμια από την αποθήκη στο ισόγειο στην επόμενη συγκέντρωση. Μία βδομάδα μετά από την απάντηση της γειτονιάς, ο ένας από τους ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας έκανε μια δολοφονική ενέργεια εναντίον του πλήθους που ήταν συγκεντρωμένο και διαμαρτυρόταν:Πήγε να τους πατήσει με το αυτοκίνητο, καθώς καβάλησε το πεζοδρόμιο, και χτύπησε τον ίδιο κάτοικο στον οποίο είχε βιαιοπραγήσει πριν μια βδομάδα. Αποτέλεσμα ήταν να λιποθυμήσει και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε κάταγμα στο χερι του και κακώσεις σε άλλα σημεία. Η απάντηση από τη γειτονιά ήταν πιο άμεση, καθώς σπάστηκαν και τα υπόλοιπα τζάμια της αποθήκης και το αυτοκίνητο που έκανε την ενέργεια.

Η αστυνομία, παίρνοντας ρόλο μεσολαβητή στην κατάσταση, εκμεταλλεύτηκε παθογένειες του κόσμου που συμμετείχε στην κίνηση αυτή και έδωσε ελπίδα πως θα καρπωθούν νίκη από τον αγώνα τους και θα κατέβει η κεραία σε περιθώριο 2 βδομάδων, πράγμα που δεν έγινε. Οι προθέσεις αυτής της κίνησης ήταν να εκτονωθεί η κατάσταση και να σβήσει μέσα από την απογοήτευση, που θα φύτρωνε, και τη ροή της καθημερινότητας. Οι κάτοικοι, ελπίζοντας ότι ο κρατικός θεσμός θα πάρει το μέρος τους, μάζεψαν τα πανό που είχαν αναρτημένα και σταμάτησαν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για αυτές τις μέρες. Επανήλθαν εξαπατημένοι, με δριμύτερες διαθέσεις, περισσότεροι και όλα συνεχίζονται…

*όπου γάμος και χαρά...”

 

ΑΝ ΔΕΝ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ Σ’ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

ΜΕ ΜΠΛΕ ΛΑΜΠΑΚΙΑ ΣΕ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ΚΕΡΑΙΕΣ

Αλληλέγγυοι/ες